Het mengen van het deeg

Bakkerij Tom van Otterloo werkt met eerlijke grondstoffen die gedeeltelijk ook biologisch zijn.

Volgens onze overtuiging is het belangrijk dat producten smaak hebben en daarvoor is o.a. tijd nodig. Wij werken, zoals dat in de bakkerswereld heet, ‘conventioneel’ en dat houdt in dat wij proberen het deeg de maximale rijstijd te geven en wij niet werken met grondstoffen die de rijstijd zouden kunnen verkorten. 

 

Wij werken met eigen gemaakt desem dat gebruikt wordt als natuurlijke brood- verbeteraar. Hierdoor is het brood langer mals en ontstaat een vollere smaak. Het desem wordt ook gebruikt als rijsmiddel, er wordt dan geen gist toegevoegd.

Het rijsproces

Wij werken al meer dan vijf jaar met desem. Deze betrokken wij van een van onze leveranciers. Prima kwaliteit, maar sinds 2009 maken wij onze eigen desem waardoor wij nog meer onze eigen identiteit kunnen bepalen. Door desem toe te voegen kun je het rijsproces verlengen en daardoor dus meer smaak krijgen.

Ook is desem een natuurlijke brood- verbeteraar en is het dus mogelijk om andere broodverbeteraars minder of niet toe te voegen.

Het bakken van het brood

Het bakproces is een belangrijk sluitstuk. Hiervoor hebben wij begin 2008 een oven aangeschaft. Deze oven is bij uitstek geschikt voor het bakken van vloerbrood.

Omdat de ovenvloer van steen is, is er direct contact tussen het deeg en de warmte van de oven, dit geeft een stevige en smakelijk doorbakken korst. Een lekker brood met een goede smaak.